فهرست مطالب

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال دهم شماره 3 (پیاپی 52، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریبا جزینی، محمود شیخ* صفحات 1-12
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر مقایسه اثر تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای قشر حرکتی و بینایی بر حافظه کاری و عملکرد حرکتی کودکان دختر ‏با اختلال هماهنگی رشدی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه شبه آزمایشی با طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون و دوره پیگیری 1 و 42 روزه، 48 دختر دارای اختلال هماهنگی رشدی با دامنه سنی 7 تا 10 سال انتخاب شدند. آن ها به صورت تصادفی در 4 گروه 12 نفری شامل تمرینات ‏tDCS‏ قشر ‏حرکتی، tDCS‏ قشر ‏بینایی، تحریک ساختگی و کنترل قرار گرفتند. شرکت کنندگان در پیش آزمون به اجرای 3 آزمون حافظه کاری و 10 مهارت پرتاب کردن و گرفتن پرداختند. مرحله مداخله در 5 روز متوالی انجام گرفت. در هر روز، تحریک الکتریکی مغز از قشر حرکتی (آند C3 و کاتد Fp2)، قشر بینایی (آند Oz و کاتد Cz) و تحریک ساختگی انجام می گرفت. شرکت کنندگان به اجرای 3 آزمون حافظه کاری و 10 مهارت پرتاب کردن و گرفتن می پرداختند. در آخرین جلسه، پس آزمون اجرا گردید. 1 روز و 42 روز بعد از مرحله پس آزمون، به ترتیب مرحله پیگیری کوتاه مدت و بلند مدت انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج ماندگاری حافظه کاری و عملکرد حرکتی کودکان دختر دارای اختلال هماهنگی رشدی در آزمون های پیگیری کوتاه مدت و بلند مدت را نشان داد. با این وجود، بین اثر تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای قشر حرکتی و بینایی بر حافظه کاری و عملکرد حرکتی تفاوت معنی داری یافت نگردید.

    نتیجه گیری

    تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای قشر حرکتی و قشر بینایی به طور معنی داری حافظه کاری و عملکرد حرکتی کودکان دختر با اختلال هماهنگی رشدی را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: اختلالات مهارت های حرکتی، کودک، حافظه
  • نازنین فاطمه رجبی، کریم عسگری*، مسعود اعتمادی فر صفحات 13-25
    مقدمه

    مالتیپل اسکلروزیس (ام اس) یک بیماری مزمن و التهابی دستگاه اعصاب مرکزی است که معمولا در بارآورترین سال های عمر فرد آغاز می شود و پیامدهای شناختی آن بر رفتار، کارکردهای اجتماعی، زندگی روزمره و اشتغال بیمار تاثیر می گذارد. یکی از مهم ترین متغیرهای شناختی که از ام اس اثر می پذیرد، زمان واکنش است. هدف از این مطالعه بررسی زمان واکنش در در بیماران مبتلا به ام اس (انواع پیشرونده ثانویه و عود کننده- بهبود یابنده) نسبت به محرک های دیداری و شنیداری بوده است.

    مواد و روش ها

    طرح این مطالعه گذشته نگر، از نوع علی- مقایسه ای بوده و نمونه مورد مطالعه به طریق در دسترس و هدفمند، از میان بیماران ارجاع شده به به مرکز ام اس، و انستیتو ام اس در شهر اصفهان (کشور ایران)، انتخاب شده اند. گروه کنترل از میان اعضای سالم خانوده و خویشاوندان بیمار انتخاب گردید. مجموعا 159 آزمودنی در پژوهش حاضر شرکت داشته اند و هر گروه شامل 53 آزمودنی بوده است. زمان واکنش هر سه گروه نسبت به محرک های دیداری و شنیداری اندازه گیری شد. ابزار های پژوهش عبارت بودند از دستگاه واکنش سنج و مقیاس تاثیر مالتیپل اسکلروزیس.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که زمان واکنش در بیماران نسبت به افراد سالم بطور معنی داری بیشتر است. علاوه بر این، مشخص شد که زمان واکنش در بیماران مبتلا به ام اس از نوع پیشرونده ثانویه نسبت به نوع عودکننده- بهبودپذیر، بیشتر است.

    نتیجه گیری

    سرعت پردازش اطلاعات در بیماران مبتلا به ام اس، کند تر می شود که ناشی از کاهش هدایت تکانه های عصبی به دلیل ضایعات از بین برنده میلین در مسیرهای عصبی است. کاهش سرعت پردازش می تواند به ناتوانی بیماران در تکمیل وظایف شناختی بیان جامد، و این نقیصه نهایتا در ناتوانی بیماران مبتلا به ام اس در پاسخ دهی به محرک های دیداری و شنیداری جلوه گر می شود.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروز، زمان واکنش، بیماران
  • مهتاب بقائی، محمود طباطبائی* صفحات 26-36
    مقدمه

    تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای یکی از روش های درمانی برای اختلالات روانی محسوب می شود.

    مواد و روش ها

    هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر امواج دلتا، تتا، آلفا، بتا و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود. پژوهش حاضر یک مداخله دوسوکور با طرح پیش آزمون و پس آزمون بر روی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر شهر تبریز بود. 30 بیمار مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر به روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس معیارهای مشخص شده در DSM-5 انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 30 دقیقه ای تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای با شدت 2 میلی آمپر در قشر پشتی جانبی پیش پیشانی دریافت کرد اما گروه کنترل تحریک مصنوعی دریافت نمود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای باعث کاهش امواج دلتا و تتا و افزایش امواج بتا و آلفای مغز در گروه آزمایش گردید. از طرفی این روش کاهش قابل توجهی در فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در این بیماران نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر امواج مغزی و فشار خون تاثیر معنی داری دارد. علاوه بر این، این روش غیر تهاجمی می تواند به عنوان یک رویکرد درمانی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، قشر پشتی جانبی پیش پیشانی، اختلالات اضطرابی
  • مهدیه خوش نظر*، بهرام فرهادی مقدم صفحات 37-47
    مقدمه

    سکته مغزی ایسکمیک یک اختلال عصبی شدید است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. مطالعات اخیر نشان داده است که آلفا پینن دارای اثرات آنتی اکسیدانی در ایسکمی مغزی است. مطالعه حاضر اثرات محافظتی احتمالی آلفا پینن را بر ناحیه آسیب دیده مغزی و ناتوانی عصبی پس از یک مدل گذرا از ایسکمی کانونی خونرسانی مجدد مغزی در موش ها بررسی کرده است.

    مواد و روش ها

    30 سر موش صحرایی بالغ نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 250-350 گرم در 5 گروه تقسیم بندی شدند: گروه کنترل، شم و 3 گروه درمانی. برای القای سکته مغزی ایسکمیک، شریان مغزی میانی به مدت 60 دقیقه و 24 ساعت خونرسانی مجدد مسدود شد. آلفا- پینن در ابتدای خونرسانی مجدد به صورت داخل صفاقی تزریق شد. 24 ساعت پس از پایان انسداد شریان ، نتایج عصبی (neurological disorders, NDs)، حجم ناحیه آسیب دیده 2، 3، 5-تری فنیل تترازولیوم کلراید و مطالعات بافت شناسی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کاربرد آلفا پینن (50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) منجر به کاهش معنی دار اندازه انفارکتوس و همچنین بهبود عملکرد عصبی- رفتاری شد. علاوه بر این، آلفا پینن تعداد نورون های آسیب دیده در ناحیه ایسکمیک را کاهش داد.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که آلفا پینن به طور موثر ایسکمی را کاهش می دهد، خونرسانی مجدد را تقویت می کند و پیامدهای عصبی را بهبود می بخشد. آلفا پینن یک عامل محافظت کننده عصبی قوی است که ممکن است از تخریب عصبی ایسکمی کانونی گذرا در ابتدای خونرسانی مجدد در نواحی ایسکمیک جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: سکته مغزی ایسکمیک، بیماری های سیستم عصبی، آنتی اکسیدان، ضایعات مغزی
  • غلامحسین تندرو، قدیر رجب زاده، علی محمدی*، حمیدرضا مرادی، سجاد سحاب نگاه صفحات 48-56
    مقدمه

    گلیوبلاستوم مولتی فورم به عنوان یک تومور مغزی مهاجم شناخته می شود که با ویژگی میزان بالای عود مجدد مشخص می گردد. استراتژی های درمانی اخیر برای درمان گلیوبلستوما مولتی فورم موثر نیست، بنابراین گزینه های درمانی هدفمند نوین به شدت مورد نیاز می باشد. اخیرا، تحویل دارو بر اساس حامل های نانو به خاطر ویژگی هایی مثل توانایی عبور از سد مغزی نخاعی، آزادسازی پیوسته دارو، افزایش فعالیت زیستی و افزایش حلالیت داروها مورد توجه می باشند. به این منظور، ما اثربخشی یک شکل نانو از کورکومین در مقابل شکل آزاد آن را بر ترشح پروفایل سایتوکین های پیش التهابی IL6 و TNF-α در رده سلولی U87 بررسی کردیم.

    مواد و روش ها

    لاین سلولی U87 از بانک ذخایر ژنتیک ایران خریداری و در محیط DMEM/F12 با 10 درصد سرم جنین گاوی و پنیسیلین/ استرپتومایسین 1 درصد کشت داده شد. برای سنتز نانوونیوزوم حاوی کورکومین، از روش هیبریداسیون لایه نازک استفاده شد. برای ارزیابی تولید IL6 و TNF-α به روش الایزا، سلول های U87 با 84.87 µg/ml نانو کورکومین و 47 µg/ml کورکومین آزاد تیمار شدند.

    یافته ها

    نتایج ما نشان داد که تولید IL6 و TNF-α هنگام درمان با کورکومین نانو فرم و فرم آزاد به طور معنی داری کاهش یافت. جالب توجه است که ما مشاهده کردیم که نانو کورکومین می تواند به طور قابل توجهی ترشح IL-6 و TNF-α را در مقایسه با گروه کورکومین آزاد مهار کند.

    نتیجه گیری

    واضح ترین یافته ای که از این مطالعه به دست می آید این است که نانو کورکومین اثرات ضد التهابی بر روی گلیوبلاستوم دارد.

    کلیدواژگان: رده سلولی، نانوتکنولوژی، کورکومین
  • مجتبی عقیلی*، سارا کشیری صفحات 57-67
    مقدمه

    خیانت زناشویی یکی از مخرب ترین مشکلات یک رابطه و همچنین یکی از مسایلی است که معمولا منجر به طلاق می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عدم تحمل بلاتکلیفی، تحمل آشفتگی و عملکرد جنسی زنان خیانت شده انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان خیانت دیده شهر گرگان تشکیل می دهند که از تیر تا مرداد سال 1400 برای دریافت خدمات مشاوره به مراکز مشاوره آرامش و روشنا مراجعه کرده اند. از این میان 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه عدم تحمل بلاتکلیفی فریستن و همکاران، پرسشنامه تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر و پرسشنامه عملکرد جنسی روزن بود. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر عدم تحمل بلاتکلیفی، تحمل آشفتگی و عملکرد جنسی تفاوت معنی داری وجود دارد. به عبارت دیگر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور قابل توجهی باعث بهبود عدم تحمل بلاتکلیفی، تحمل آشفتگی و عملکرد جنسی در زنان خیانت دیده شد.

    نتیجه گیری

    توصیه می شود روانشناسان و درمانگران بالینی از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کنار سایر روش های آموزشی برای ارتقای سلامت روان زنان خیانت دیده استفاده کنند.

    کلیدواژگان: زنان، طلاق، روانشناسی
  • محبوبه زمانی، مهران خیراللهی*، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد، حسن رضایی، فرزانه وفایی صفحات 68-97
    مقدمه

    محیط ساخته شده به دلیل نیاز روزافزون به فضاهای معماری در زندگی شهری به سرعت در حال گسترش است. با این حال، مطالعات کافی در مورد تاثیر فضای معماری بر شناخت و فعالیت های مغزی انجام نشده است. مطالعات پیشین در زمینه روانشناسی محیطی معماری از نظر کیفی قادر به پاسخگویی به این پرسش نبودند. با این حال، امروزه با ظهور نظریه جدید علوم اعصاب و ارتباط آن با معماری، محققان به نتایج ارزشمندی دست یافته اند، تاثیری که فضای معماری بر مغز انسان می گذارد، از طریق استفاده از ابزارهای نوین علوم اعصاب روشن نموده اند، که منجر به ایجاد پارادایم نوین معماری عصب محور شده اند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فضای معماری بر عملکردهای مغز و شناخت انسان با اندازه گیری فعالیت های مغزی است. سوالات اصلی در این پژوهش عبارتند از: ادبیات، مفاهیم کلیدی، روش ها و تکنیک های تحقیق در زمینه معماری و علوم اعصاب چیست؟ علاوه بر این، چنین منابعی به چند حوزه تقسیم می شوند؟

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با بهره گیری از روش کیفی سیستماتیک به معرفی و تجزیه و تحلیل منابع موجود از سال 2010 تا 2020 پرداخته است.

    یافته ها

    منابع به دو دسته اصلی مطالعات تیوری و تجربی تقسیم بندی می شوند، تمرکز پژوهش حاضر بر روی مطالعات تجربی است، که نشان می دهد مولفه های فیزیکی فضای معماری که عموما با حوزه بصری مرتبط هستند، بر شناخت و فعالیت های مغز تاثیر می گذارند و باعث ایجاد احساسات مختلف می گردند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، که این مطالعات در پنج حیطه کلی کاهش استرس، قضاوت زیبایی شناسی، مسیریابی، توجه و تاکید بر عناصر بصری و تجربیات انسانی طبقه بندی می گردند. از تکنیک EEG، fMRI و برخی ابزارهای کمکی همچون Eye Tracking برای اندازه گیری تاثیر فضای معماری بر مغز استفاده شده است.

    کلیدواژگان: معماری، علوم اعصاب، شناخت
  • فرزانه نظری سرنجه، نرجس لطفی قادیکلایی، سعید محسنی پور، زهرا قاسم زاده* صفحات 98-112
    مقدمه

    اسکیزوفرنی (SZ) یک اختلال مغزی شایع، مزمن و تکوینی است که در نتیجه اختلال در ارتباطات نورونی ایجاد می‏ شود. SZ باعث ناتوانی اجتماعی و شغلی، و طیف وسیعی از اختلالات روانی می‏ شود که می ‏تواند سبب رفتارهای نامناسب شود. بیش از 1 درصد جمعیت جهان تحت تاثیر این بیماری قرار می‏ گیرند که با پریشانی تفکر، ادراک، احساسات، زبان و رفتار مشخص می‏ شود. این بیماری با سایر مشکلات روانی مانند اضطراب، افسردگی یا اعتیاد همراه است. یک فرضیه در حال ظهور نقش اصلی اختلال در هومیوستاز کلسیم (+Ca2) را در پاتوفیزیولوژی SZ پیشنهاد می‏ دهد. سیگنال‏ های داخل سلولی متعددی توسط یون‏ های+Ca2 راه ‏اندازی می‏ شوند که مسیول تنظیم تحریک‏ پذیری عصبی، پردازش اطلاعات و فرایندهای شناختی هستند. اختلال در سیگنالینگ و هومیوستاز +Ca2 در نورون‏ های گلوتاماترژیک، گابایرژیک و دوپامینرژیک مشخصه‏ های اولیه بیماری SZ است. کشف سلول‏ های بنیادی القایی پرتوان انسانی (iPSC) یک مدل بیماری سلولی جدید و امیدوارکننده برای SZ ارایه می‏ دهد. با وجود این، نقش اصلی هومیوستاز +Ca2 و مکانیسم‏ های آن در SZ با استفاده از مدل iPSC هنوز نیاز به بررسی دارد. در این مقاله، به بررسی درک فعلی هومیوستاز +Ca2 و مطالعات مبتنی بر مدل iPSCs و جهت‏ های احتمالی آینده برای شناسایی فنوتیپ‏ های سلولی قوی و معتبر برای کشف داروها و آزمایش آن‏ ها می‏ پردازیم.

    نتیجه‏ گیری

    مدل iPSC ابزار قدرتمندی برای روشن شدن مکانیسم‏ هومیوستاز +Ca2، درک پاتوفیزیولوژی بیماری SZ و توسعه دارو است.

    کلیدواژگان: هومئوستاز، سلول های بنیادی پرتوان القایی، اسکیزوفرنی
  • ماهان کجکلاه، فاطمه موسوی، اشکان عسگری، اسدالله اسدی، آرش عبدالملکی* صفحات 113-122
    مقدمه

    روش فعلی درمان مبتنی بر داروهای شیمیایی گران بوده و باعث تغییرات ژنتیکی و متابولیکی می شود. با این حال، یک روش درمانی ایمن برای کنترل توسعه و پیشرفت بیماری مورد نیاز است. بر این اساس داروهای گیاهی و ترکیبات آن ها نسبت به داروهای معمولی سمیت و عوارض کمتری دارند. ثابت شده است که داروهای گیاهی می توانند از طریق فعالیت های بیولوژیکی خود نقش مهمی در مدیریت بیماری ایفا کنند. ارزش دارویی این گیاهان در برخی مواد شیمیایی است که عملکرد فیزیولوژیکی خاصی در بدن انسان دارند. در بسیاری از متون قدیمی طب سنتی از زنجبیل به عنوان یکی از مهم ترین داروهای گیاهی یاد شده است. همچنین در طب سنتی طیف وسیعی از بیماری ها را کنترل می کند. علاوه بر این، زنجبیل دارای اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی (برای کنترل تولید رادیکال های آزاد) است. علاوه بر این، به طور گسترده ای برای درمان بیماری های سیستم عصبی، مانند اختلال حافظه، صرع، سمیت عصبی و درد استفاده شده است. علاوه بر این، اکثر خواص درمانی این گیاه به دلیل وجود 6- شوگایول است که جزء اصلی فعال زیستی این گیاه است.

    نتیجه گیری

    زنجبیل و ترکیبات آن می تواند به عنوان عوامل امیدوارکننده ای در درمان برخی از اختلالات عصبی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: زنجبیل، صرع، التهاب، آنتی اکسیدان ها
  • طاها قنطاب پور، فریبا کریم زاده* صفحات 123-129
    مقدمه

    صرع یک اختلال عصبی است که با تشنج مشخص می شود و حدود 65 تا 70 میلیون نفر در سراسر جهان را مبتلا می کند. بسیاری از مسیرها و مولکول ها در فرآیند صرع تغییر می کنند که می توانند به عنوان هدف در درمان صرع استفاده شوند. اورکسین یا هیپوکرتین نوعی انتقال دهنده عصبی است که در فرآیند صرع نقش دارد.

    نتیجه گیری

    سیستم اورکسین با اثر بر روی ساقه مغز، فعالیت نواحی لیمبیک و نیوکورتیکال را که در صرع نقش دارند تعدیل می کند. در این مطالعه نقش اورکسین در صرع و مکانیسم های بالقوه آن مرور شده است.

    کلیدواژگان: اورکسین ها، صرع، ترکیبات نوروترانسمیتر
|
  • Fariba Jazini, Mahmood Sheikh* Pages 1-12
    Introduction

    The purpose of the current study was to compare the effect of direct transcranial electrical stimulation (tDCS) of the motor and vision cortex on working memory and motor performance in girls with developmental coordination disorder (DCD).

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study with a pre-test-post-test research design and a follow-up period of 1 and 42 days, 48 girls with developmental coordination disorder with an age range of 7 to 10 years were selected. There are randomly divided into 4 groups of 12 subjects, including motor cortex tDCS, visual cortex tDCS, sham stimulation, and control. Participants in the pre-test performed 3 working memory tests and 10 throwing and catching skills. The intervention phase was performed for 5 consecutive days. Each day, electrical stimulation of the brain on the motor cortex (C3 anode and Fp2 cathode), visual cortex (Oz anode and Cz cathode), and sham stimulation were performed. Participants performed 3 working memory tests and 10 throwing and catching skills. In the last session, the post-test phase was performed. 1 day and 42 days after the post-test phase, short-term and long-term follow-up phases were performed, respectively.

    Results

    Results indicated the persistence of working memory and motor performance in girls with DCD in short-term and long-term follow-up tests. However, no significant difference was found between the effect of tDCS on the motor and vision cortex on working memory and motor performance.

    Conclusion

    tDCS of the motor cortex and visual cortex significantly improved working memory and motor performance in girls with developmental coordination disorders.

    Keywords: Motor Skills Disorders, Child, Memory
  • Nazanin Fateme Rajabi, Karim Asgari*, Masoud Etemadifar Pages 13-25
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS), is an inflammatory chronic disease of the central nervous system, usually starting in the most productive years of the patient’s life, and its cognitive consequence may affect on patient’s behavior, social functions, daily life, and occupation. One of the most important cognitive variables, which may be affected through MS, is reaction time. The aim of this study was to investigate the reaction time of patients with MS (SPMS and RRMS types) toward visual and auditory stimuli.

    Materials and Methods

    The study design was a retrospective, causal-comparative type, in which the sample was selected through an accessible and purposive sampling method from the patients who were referred to the MS center and MS institute of Isfahan, Iran. The control group was selected from the healthy patient’s family members or their relatives. A total of 159 subjects participated in this study, each group consisted of 53 subjects. The reaction time of the three groups toward the visual and auditory stimuli was measured. The instruments comprised a reaction timer and a multiple sclerosis impact scale.

    Results

    The results showed that the reaction time in the patients was significantly slower than in healthy people. Furthermore, it was revealed that patients with SPMS type were slower in reaction time in comparison to RRMS patients.

    Conclusion

    The speed of information processing in patients with MS, has become slower, due to the slowing of the conduction through nerve pulses, which is due to demyelination in damaged pathways. The decrease in processing speed may lead to an inability of the patients to accomplish mental and cognitive tasks, and this deficit is finally depicted in the inability of MS patients in responding to visual and auditory stimuli.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Reaction Time, Patients
  • Mahtab Baghaei, Mahmoud Tabatabaei* Pages 26-36
    Introduction

    Transcranial direct current stimulation is considered one of the treatment methods for mental disorders.

    Materials and Methods

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of transcranial direct current stimulation on the delta, theta, alpha, beta, and systolic and diastolic blood pressure in patients with generalized anxiety disorder. The present study was a double-blind intervention with a pre-test and post-test design on people with generalized anxiety disorder in Tabriz, Iran. 30 patients with generalized anxiety disorder were selected by purposive sampling method based on the criteria specified in DSM-5 and randomly divided into an experimental group (n = 15) and a control group (n=15). The experimental group received 10 sessions of 30 minutes of transcranial direct current stimulation with an intensity of 2mA in the dorsolateral prefrontal cortex and the control group also received artificial stimulation.

    Results

    The results showed that transcranial direct current stimulation reduced delta and theta waves and increased beta and brain alpha waves in the experimental group. On the other hand, this method also showed a significant decrease in systolic and diastolic blood pressure in these patients.

    Conclusion

    The results show that transcranial direct current stimulation has a significant effect on brain waves and blood pressure. Furthermore, this non-invasive method can be used as a therapeutic approach in people with generalized anxiety disorder.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, Dorsolateral Prefrontal Cortex, Anxiety Disorders
  • Mahdieh Khoshnazar*, Bahram Farhadi Maghadam Pages 37-47
    Introduction

    Ischemic stroke is a severe neurological disorder that affected millions of people worldwide. Recent studies have shown that alpha-pinene has antioxidant effects during cerebral ischemia. The present study investigated the probable protective effects of alpha-pinene on brain infarction and neurological disability after a transient model of focal cerebral ischemia/reperfusion in rats.

    Materials and Methods

    30adult male Wistar rats whose weight ranged from 250 to 350 g were divided into five groups including a control group, a sham group, and three treatment groups. For ischemic stroke induction, the middle cerebral artery was occluded for 60 min followed by 24 hours of reperfusion. Alpha-pinene was injected intraperitoneally at the beginning of reperfusion. The neurologic outcome, infarct volume 2, 3, 5-Triphenyl tetrazolium chloride, and histological studies were done 24 hours after the end of artery occlusion.

    Results

    The results showed that the application of alpha-pinene (50 and 100 mg/kg) led to a significant decrease in the infarct size as well as an improvement in neurobehavioral function. Moreover, alpha-pinene reduced the number of damaged neurons in the ischemic area.

    Conclusion

    The findings of the current study indicated that olive oil effectively reduced ischemia, promoted reperfusion, and improved neurological outcomes. Olive oil is a potent neuroprotective factor that may prevent neurodegeneration of transient focal ischemia at the beginning of reperfusion at ischemic areas.

    Keywords: Ischemic Stroke, Nervous System Diseases, Antioxidants, Brain Injuries
  • Golamhossein Tondro, Ghadir Rajabzade, Ali Mohammadi*, Hamidreza Moradi, Sajad Sahab Negah Pages 48-56
    Introduction

    Glioblastoma multiforme is known as an aggressive brain tumor that is characterized by a high rate of recurrence. Current treatment strategies are not effective for GBM; therefore, novel targeted therapeutic options are urgently required. Nanocarrier-based drug delivery has recently gained attention due to the characteristics of blood-brain barrier permeability, continued drug release, improved solubility, and enhanced drug bioactivity. To this point, we investigated the superior effect of a nano-form of curcumin vs. free-form on the secretion of pro-inflammatory cytokines profile (i.e., IL6 and TNF-α) in the U87 cell line.

    Materials and Methods

    The U87 cell line was purchased from the Iranian Biological Resource Center and expanded in the DMEM/F12 media with 10% FBS and 1% Pen/Strep. To synthesize nanoniosome containing curcumin, the thin-film hybridization method was used. To evaluate the production of IL6 and TNF-α by ELISA method, U87 cells were treated with 84.87 µg/ml of Nano-curcumin and 47 µg/ml of free curcumin.

    Results

    Our results indicated that the production of IL6 and TNF-α was significantly decreased when treated with nano-form and free curcumin. Interestingly, we observed that nano-curcumin could significantly inhibit the secretion of IL6 and TNF-α compared to the curcumin group.

    Conclusion

    The most obvious finding to emerge from this study is that nano-curcumin exerts antiimflammatory effects on glioblastoma.

    Keywords: Cell Line, Nanotechnology, Curcumin
  • Mojtaba Aghili*, Sara Kashiri Pages 57-67
    Introduction

    Marital infidelity is one of the most destructive problems in a relationship and also one of the issues that usually leads to divorce. This study aimed to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on intolerance of uncertainty, tolerance of turmoil, and sexual function in betrayed women.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design. The statistical population of the study consisted of all betrayed women in Gorgan, Iran who were referred to Aramesh and Roshna Counseling Centers from July to August 2021 to receive counseling services. Among them, 30 people were selected by the available sampling method and randomly divided into two groups; experimental (15 people) and control (15 people). The research instruments were Fristen et al.'s Uncertainty Intolerance Questionnaire, Simmons and Gahr Confusion Tolerance Questionnaire, and Rosen Sexual Function Questionnaire. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of intolerance, confusion tolerance, and sexual function. In other words, treatment based on acceptance and commitment significantly improved intolerance, turbulence tolerance, and sexual function in betrayed women.

    Conclusion

    It is recommended that clinical psychologists and therapists use acceptance and commitment therapy along with other educational methods to improve the mental health of betrayed women.

    Keywords: Women, Divorce, Psychology
  • Mahbubeh Zamani, Mehran Kheirollahi*, Mohammad Javad Asghari Ebrahim Abad, Hasan Rezaee, Farzaneh Vafaee Pages 68-97
    Introduction

    The built environment is rapidly expanding because of the growing need for architectural spaces in urban life. However, not enough studies have been carried out about the effect of architectural space on cognition and brain activities. Earlier studies on the environmental psychology of architecture qualitatively were not able to respond to this query. However, nowadays with the emergence of the new theory of neuroscience and its connection with architecture, researchers have found valuable results shedding morelight on the ways that architectural space affects the human brain through the use of modern tools in neuroscience giving rise to a new paradigm of Neuro-architecture. The purpose of the present study was to investigate the effect of architectural space on brain functions and human cognition by measuring brain activities. The main questions in this study were: what are the literature, key concepts, research methods, and techniques in the field of architecture and neuroscience? In addition, how many fields are such resources divided into?

    Materials and Methods

    The present study has introduced and analyzed the available resources from 2010 to 2020 via a systematic qualitative method.

    Results

    The resources are divided into two main categories of theoretical and experimental studies. The focus of the present study is on experimental studies indicating that the physical elements of the architectural space are generally related to the visual field, affect cognition and brain activities, and cause different emotions.

    Conclusion

    The results revealed that these studies are classified into five general areas of stress reduction, aesthetic judgment, navigation, attention, and emphasis on visual elements and human experiences. EEG technique, fMRI, and some auxiliary tools, such as eye tracking, have been used to measure the effect of architectural space on the brain.

    Keywords: Architecture, Neurosciences, Cognition
  • Farzaneh Nazari Serenjeh, Narjes Lotfi-Ghadikolaii, Saeed Mohsenipour, Zahra Ghasemzadeh* Pages 98-112
    Introduction

    Schizophrenia (SZ) is a widespread, chronic, and developmental mental disorder resulting from disruption in neural connections. SZ causes social and occupational disabilities, including a wide range of mental disorders that can lead to improper behaviors. Over 1% of the world's population has been affected by SZ which is mostly characterized by distortions in thinking, perception, emotion, language, and behavior. This disorder has been accompanied by other mental problems, such as anxiety, depression, or addiction. An emerging hypothesis suggests a central role of dysregulation of Ca2+ homeostasis in the pathophysiology of SZ. Numerous intracellular signals initiated by Ca2+ ions are responsible for modulating neuronal excitability, information processing, and cognition. Ca2+ signaling and homeostasis impairment in glutamatergic, GABAergic, and dopaminergic neurons are early characteristics of SZ. The discovery of human induced pluripotent stem cells (iPSC) offers a novel and promising patient-specific cellular disease model for SZ. However, the central role of Ca2+ homeostasis and the detailed mechanisms in SZ using the iPSCs model still needs further investigation. Here, we explore the current understanding of Ca2+ homeostasis and iPSCs model-based studies in SZ, as well as potential future directions to identify robust and valid cellular phenotypes for drug testing and development.

    Conclusion

    The iPSCs model is a powerful tool for elucidating the mechanism of Ca2+ homeostasis, understanding SZ pathophysiology, and drug development.

    Keywords: Homeostasis, Induced Pluripotent Stem Cells, Schizophrenia
  • Mahan Kajkolah, Fatemeh Mousavi, Ashkan Asgari, Asadollah Asadi, Arash Abdolmaleki* Pages 113-122
    Introduction

    The current mode of treatment based on synthetic drugs is expensive and causes genetic and metabolic alterations. However, a safe mode of treatment is needed to control the development and progression of the disease. According to this, herbal medicines and their compounds have less toxicity and side effects than conventional medicines. It is proven that herbal medicines can play an important role in disease management through their biological activities. The medicinal value of these plants lies in some chemicals that have a specific physiological function in the human body. Ginger is mentioned as one of the most important herbal remedies in many ancient texts of traditional medicine. It also controls a wide range of diseases in traditional medicine. In addition, ginger has strong anti-inflammatory, anti-appetite, and antioxidant effects (to control the production of free radicals). Furthermore, it has been widely used to treat nervous system diseases, such as memory impairment, epilepsy, neurotoxicity, and pain. Moreover, the majority of therapeutic properties of this plant are due to the presence of 6-Shogaol, which is a major bioactive component of this plant.

    Conclusion

    Ginger and its components could be considered promising factors in the treatment of some neurological disorders.

    Keywords: Ginger, Epilepsy, Inflammation, Antioxidants
  • Taha Ghantabpour, Fariba Karimzadeh* Pages 123-129
    Introduction

    Epilepsy is a neurological disorder characterized by seizures and affects about 65-70 million people worldwide. Many pathways and molecules are altered in the epilepsy process that can be used as targets in the treatment of epilepsy. Orexin or hypocretin is a type of neurotransmitter that has a role in the epileptogenic process.

    Conclusion

    The orexin system, by acting on the brainstem, modulates the activities of the limbic and neocortical areas, which is involved in epilepsy. In this study, the role of orexin in epilepsy and its potential mechanisms have been reviewed.

    Keywords: Orexins, Epilepsy, Neurotransmitter Agents